Valintoja ja valtaa


Ihmisten valinnat - miten niitä tehdään? 
Tottumus, rutiini, uskallus - pelko…?


Kuvituskuva

Kuvassa on lueteltu ihmisen päätöksentekoon liittyviä sanoja, kuten oppiminen, osaaminen, kasvu, harjoittelu ja taidot. Esitän tässä enemmän kysymyksiä ja kuvailen taustaa jolle asetan kysymykset. Vastauksia pitäisi ruveta pohtimaan yhdessä. 

Yritin olla puuttumatta politiikkaan mutta tässä jutussa sivuan sitä - osana. Pääajatus on pohtia miten ihminen päättää asettumisestaan julkiseen päättävään virkaan ja miten se näkyy kansalaisille.  Lopussa ihmettelen heidän työsopimuksen muotoa ja miten he itse tuntuvat suhtautuvan siihen. Ja tämä artikkeli on vain kapea osa aiheesta. Jos julkisuudessa voidaan pohtia, siivoojan, lääkärin tai yrittäjän ammattia, miksi ei myös poliittisen virkamiehen.  

Mietitään miten ihminen päättää ammatistaan? Tai voiko niin enää edes sanoa, että Valitsee ammatin? Voihan sitä valita vaikka mitä, mutta onko työpaikkoja enää olemassa kun kokonaisia ammattialoja katoaa. Yrittäjiä tarvitaan, mutta aloittaminen on riskiä ja hidasta. Eikä pakkoyrittäjyys ole mielekäs tai edes toimiva ratkaisu. Yrittäjyys asenteena on hyvää materiaalia, liika ylhäältä ohjaaminen (ja velka) halvaannuttaa yhteiskunnan. Tarkoitan yrittäjyysasenteella tässä mm. uskallusta etsiä erilaisia ratkaisuja, uskallus itsenäiseen ajatteluun ja silti kunnioittaa yhteisiä pelisääntöjä. 

Kuvituskuva
Tiedän valitettavasti mihin tilaan suomalainen ammattikoululaitos on ajettu ja uudelleenkoulutusta odottelee kaiken ikäiset, nuoret ja vanhat. Koulutus on yhteiskunnan akilleen kantapää. Se auttaa muutoksessa ja sen vaikutus ulottuu ajassa ja paikassa. Tässä, nyt ja tulevaisuudessa. Koulutuksen vaikuttavuudesta voisi tehdä oman juttunsa. Kuka kyselee päättäjän koulutusta? Kasanedustaja voi olla vaikka peruskoulupohjalla, hän on "otos kansasta". 

Sitten ajatellaan miten Suomi on ajautunut tähän tilanteeseen?  Ovatko päättäjät olleet toimissaan ja osaamisessaan ajan hermolla? Oliko heillä muutosjohtamisen osaamista vai miten he päätyivät tehtäviinsä? Suomen asioista päättää periaatteessa kansanedustajat (200kpl) ja ministerit (17 kpl). Seuraava ministerilista 01/ 2019

Pääministeri 
Ulkoministeri
Ulkomaankauppa ja kehitysministeri
Oikeusministeri
Sisäministeri
Puolustusministeri
Valtiovarainministeri
Kunta- ja uudistusministeri
Opetusministeri
Eurooppa, kulttuuri ja urehiluministeri
Maa- ja metsätalousministeri
Liikenne- ja viestintäministeri
Elinkeinoministeri
Työministeri
Sosiaali ja terveysministeri
Perhe- ja peruspalveluministeri
Asunto, energia ja ympäristöministeri

Kuvituskuva

Jos en laita tähän ministereiden nimiä, moneko nimen muistat ulkoa? Mitä tiedät hänen osaamisestaan kyseisestä aihealueesta ja millä tavoin hän on ”ajautunut” kyseiseen pestiinsä?

Sitten esitän kysymyksiä 
  • Miten kansanedustaja päättää ehdokkuudestaan? Ei ollut muutakaan tekemistä? Opiskeli valtio-oppia ja tietää asiasta jotain? 
  • Miten tuoreen kansanedustajan työpäivä täyttyy? Tulee työpaikalle ja … 
  • Miten ministeri päätyy tehtäväänsä? Joku kaveri suositteli? Millaiset tukijoukot hänellä on tai millainen tietotaito hänellä on ennestään tehtäväänsä?

Jos kansa voi valita nämä ihmiset töihin tuohon ”taloon” ja sitten siellä pyöritään vuodesta toiseen, heidän todellinen valta ja sen määrä vaihtelee ilmeisen sattuman mukaan. ELI jos kansa valitsee ne, ne pitäisi olla myös palkkaajansa irtisanottavissa. Eikö?

Vai mikä se sellainen työsopimus on, jossa voi hengailla koko lopun ikänsä - ja hyvässä/ pahassa lykyssä olla tekemättä mitään, tai ilman mitään vastuuta omista päätöksistään. Tänä päivänä - uutisia lukiessa, sanoisin, ettei tällainen päätövallan ulkoistaminen enää oikein käy. 

KUKA tietää, mikä osa päätösvallasta on jo annettu unionille? Kansalaisten tekemisiä rajoittaa aikamoinen diretiiviviidakko - ja moniko tietää niistä mitään?

Seraavassa luettelo MEPeistä. Jos en laita luetteloa, moniko teistä osaa luetella niistä ainuttakaan ja kertoa mitä ne tekee - ja mitä niille maksetaan? Tiedottavatko he sinua tai kenelle he ovat raportointivelvollisia? Itse en osaisi luetella kuin pari…mutta en ole huomannut miten he tiedottavat omasta työstään suomalaisille. Kyllä sillä on väliä, me maksetaan niiden palkka ja Suomen jäsenyys vaikuttaa kaikkiin kansalaisiin. Ei kovin läpinäkyvää toimintaa.


Mepit 2014-2019
Suomesta valitut 13 edustajaa Euroopan parlamentissa kaudella 2014-2019:

HALLA-AHO Jussi, Euroopan konservatiivit ja reformistit (ECR)  - Perussuomalaiset

HAUTALA Heidi, Vihreät / Euroopan vapaa allianssi (Greens/EFA) - Vihreä liitto

JAAKONSAARI Liisa, Euroopan parlamentin sosialistien ja demokraattien ryhmä (S&D) - Suomen Sosialidemokraattinen Puolue

JÄÄTTEENMÄKI Anneli, Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmä (ALDE) - Suomen Keskusta

KATAINEN Elsi, Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmä (ALDE) - Suomen Keskusta

KUMPULA-NATRI Miapetra, Euroopan parlamentin sosialistien ja demokraattien ryhmä (S&D) - Suomen Sosialidemokraattinen Puolue

KYLLÖNEN Merja, Euroopan yhtyneen vasemmiston konfederaatioryhmä / Pohjoismaiden vihreä vasemmisto (GUE/NGL) - Vasemmistoliitto

PIETIKÄINEN Sirpa, Euroopan kansanpuolueen ryhmä (kristillisdemokraatit) (EPP) - Kansallinen Kokoomus

RUOHONEN-LERNER Pirkko, Euroopan konservatiivit ja reformistit (ECR) - Perussuomalaiset

SARVAMAA Petri, Euroopan kansanpuolueen ryhmä (kristillisdemokraatit) (EPP) - Kansallinen Kokoomus

TORVALDS Nils, Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmä (ALDE) - Svenska folkpartiet

VEHKAPERÄ Mirja, Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmä (ALDE) - Suomen Keskusta

VIRKKUNEN Henna, Euroopan kansanpuolueen ryhmä (kristillisdemokraatit) (EPP) - Kansallinen Kokoomus



Kuvituskuva

Katso näitä ihmisiä - miten he ovat valinneet ammattinsa? Ja nyt sieltä kuuluu sellaisia ääniä, että heidän mielestä kansanäänestyksiä ei enää pitäisi suorittaa - koska kansa valitsee ilmeisesti väärin.  Millainen työsopimus heillä itsellään on?

SIIS MITÄ? Heidät on valittu vaaleilla tehtäväänsä - ja nyt ei enää saisi äänestää ja heitä ei voi irtisanoa VAI MITEN SE MYLLY  ON AUTOMATISOITU?


Kuvituskuva

Onko päättäjän työsopimus tätä päivää? Miten sitä voisi muuttaa? Siitä pitäisi muuttaa joustavammaksi ja työnkuvaukset pitäisi olla selkeämmät ja nähtävillä. Kenelle he tekevät töitä? Kuka maksaa niiden palkan? Vastuut? Läpinäkyvyys?

Kuvat: Pixaby kuvituskuvia

1.1.2019



Kommentit