Kiire ja ei niin kiire


Tarkoitus oli kirjoittaa ”juttu”, mutta en osannut valita kahdesta aiheesta ja jostain syystä nämä liittyvät toisiinsa; nimittäin kengurun kuolema ja eeppinen liikenneruuhka.

Kuvituskuva

Ensimmäisellä tarkoitan huippis sympaattista Roger nimistä kengurua, joka tuli kuuluisaksi huomattavista lihaksistaan. Voiko olla mitään sympaattisempaa? Epäonnisesta alusta huolimatta Roger, orvoksi jäänyt kenguru sai elää ja kasvaa turvallisessa villieläinpuistossa yhdessä "muutaman vaimon" ja muiden pelastettujen orpojen kanssa. Roger (2006-2018) siirtyi ajasta ikuisuuteen 12 vuotiaana joulukuussa 2018 ja hänet haudattiin puiston maille, jossa hän saa puiston parustajan Chris ‘Brolga’ Barnesin mukaan olla edelleen osana perhettä.

Chris ‘Brolga’ Barnes on mielenkiintoinen ihminen. Miksi? Maailman pelastaminen on tärkeää ja vieläpä sellaiset pelastajat jotka ymmärtävät (oman) ihmisen rajat tekemällä sitä ensisijaisesti omassa lähiympäristössään. Ei - se ei ole itsekästä - päinvastoin, ajattele jos jokainen auttaisi toinen toistaan näin. Tukisimme toisiamme - eihän se estä tekemästä yhteistyötä ja oppimasta toinen toisiltamme. En pyydä pelastamaan koko planeettaa, varsinkaan missään kaukana vaan näkemään ja huomioimaan  -tässä lähellä - ne sinun läheiset, kyläläiset, ystävät, sukulaiset, mummot, vaarit ja kissat ja koirat...elävät sielut. Mitä muuta ihminen voi? 

Toinen tarina on liikenneruuhkasta ja oikeastaan sen maailmanennätyksestä. Kiinan 110 tiellä oli elokuussa 2010 peräti 100 km pitkä liikenneruuhka ja sen purku kesti melkein kaksi viikkoa. Liikenne pysähtyi paikoin kokonaan ja se liikkui parhaimmillaan noin 1km/ h vauhtia. 

Matkan varrella sijaisevat kylät ja kyläläiset saivat tilaisuuden myydä ruuhkassa seisoville vettä, hedelmiä ja muuta syötävää. Eli jos sinusta tuntuu, että olet jotenkin jumissa tai ”tää ei voi tästä enää pahentua…”.

Miten nämä liittyvät toisiinsa? Roger, ehkä koko maailman tuntema lihaksikas kenguru - sai elää lopulta oman naaraslaumansa kanssa ilmeisen hyvän elämän. Kuka tietää miten onnellinen hän olisi ollut poppiessaan villinä ja vapaana pitkin Austraaliaa….mutta hänestä pidettiin huolta, eikä pedot hätyytelleet laumaa suojatun suojelualueen sisällä. 

Kiinan liikenneruuhka? Jos sinusta tuntuu siltä, ettet enää kestä Suomen jäisiä ja uraisia teitä ja ettei ole kivaa ajaa 100km/ h jäisellä uraisella tiellä kun haluaisit ajaa talvellakin vähintään 120 km/ h koska autosi on sentään niin varma, onhan siinä niiiiin hyvät renkaat - ja olethan sentään rallikansaa...

Kiinassa ei pääse ruuhkassa kuin 1km/ h.

******

En linkkaa tänne tällä hetkellä Youtubesta videoita sellaisenaan, koska artikla 13 saattaa kohta (22.1.2019) katkaista kaikki linkit kokonaan. Katsotaan ensin miten sen kanssa käy. Liitin aiheeseen liittyvät lähteet tekstiin, jotta pääset lukemaan niitä alkuperäisille sivustoille. Laitan niistä listan tähän alle sen varalle, että ne lakkaavat toimimasta.