Ehdotus, ilotulitteille säännöt


Pelisäännöt ilotulitteille

Kuvituskuva, Pixabay

Se "paukku" on karkeasti kuvailtuna turboahdettua ruutia ja väriaineita, pakattuna pahvikuoriin, perässä kälynen naru, jota kutsutaan sytytyslangaksi. 

Miten se uudenvuoden reality -in action- sitten oikein menee? Kaikki varoittivat siitä, ohjeet oli annettu, sinusta oli silti kiva tuhmailla ja tehdä jotain...waarallista.

Tänään on 31.12.2018 (aamupäivä) ja ensimmäistä kertaan kymmeniin vuosiin, eilen eikä tänään ole paukkunut vielä kuin ehkä 2-3  kertaa....Yleensä tähän aikaan kylän mukulat ovat jo tykittäneet kaiken irtilähtevän ja paukkumyyjä on ehkä paukuttanut muutaman rautakaupan pihalla  - näytteeksi. Pauketta on tähän asti kestänyt vähintään 3 päivää. Ei tänä vuonna. En kommentoi vielä huomenaamulla näkyvää paukkuroskien määrää. Mutta oikeasti, se on surullista. 

Tänään illalla alkaa taas täys rähinä,  naapurit ampuu paukkunsa tämän talon ränneihin ja oho - kohti yleisöä ja oho - jonkun silmä ja oho jonkun käsi meni. Ruudin käry tulee sisälle ilmastointikanavista ja kansalaiset kulkee sisälläkin kuulosuojaimet päässä, koska pauke kuuluu ja täristää seiniä. Osa koirista läähättää kauhusta vaatekaapin perällä. Sitä kestää tunteja (6-9h) - voin kuvitella miltä Helsingin pommitukset tuntuivat. Paitsi, että mä en pääse pommisuojaan. Hotellit kiittävät, koirakaverit pääsee hotelliin - ongelma synnyttää ratkaisuja. 

Kuvituskuva

Olin viimevuonna yksin paukkuvahtina ja katsoin makkarin ikkunasta suoraan kohtitulevaa vihreää rakettia ja miten se räjähti talon seinään. Puuverhousseinään. Etsin kaapista jauhesammuttimen ja mietin, ettei se kyl riitä, jos se meni puruihin kytemään. 

Huomaatteko mikä tässä on pielessä? 
KÄYTTÄJÄ ITSE 

Voisiko rakettien ampumiseen osoittaa tietyt paikat? Ja lopettaa se naapurien kiusaaminen.

Mikä olisi parempi paikka? Pelto, puisto, urheilukenttä tms. avoin alue, jossa ei ole taloja lähimetrien etäisyydellä. Paitsi, että en usko, että pellon omistaja haluaa sitä paukkuroskaa pelloilleen. Kuka kerää edes omat roskansa?

Miksi sille hommalle ei vaan tehdä pelisääntöjä vai kielletäänkö vain suomalaiseen tapaan suoraan kaikki paukut? Ei valmistusta, ei maahantuontia, ei myyntiä, ei paukuttelua (....ellei ole lupia)? 

Ongelma on syntynyt siitä, että ennen kylässä oli kaksi rakettia ja kaupunki oli suurin lähettäjä. Nyt niitä on joka jampalla - eikä niiden yleistyvistä haitoista ole välitetty riittävästi. Toisen huomioinnilla olisi päästy jo pitkälle.

Kuvituskuva

Kansalaiset, nyt olisi hyvä hetki miettiä ratkaisuja, saa ehdottaa, kiitos. Keskustelemalla pääsee eteenpäin. 

31.12.2018, klo 16.50 ensimmäiset sarjaraketit...siitä se lähtee.


Kommentit