Alaselän särky - SI nivel/ SI -joint


Tiedättekö mikä on SI- nivel, SI -joint?
Pirullinen, kipua aiheuttava - hermoja raastava - nivel tai kohta lonkassa (ristisuoliluunivel...?)


Tein pitkän tutkimusmatkan aiheeseen ja totesin, että tietoa aiheesta löytyy helpommin englanniksi - jälleen kerran. Jos kärsit oireista, älä kuuntele sitä vuosia, se voi aiheuttaa tapahtumaketjun joka voi aiheuttaa lisää ongelmia ja jopa välilevyn pullistumia.
Etsi ajoissa apua.

SI- nivel oireilee ehkä vain toiseen jalkaan. Oireina kipua alaselässä, heijastekipua jalkaan ja lopulta se levittää lihaskrampin ylös selkään ja alas jalkaan eri kohtiin. Pitkittyessään se voi olla syy myös hämärään olkapää- tai niskasärkyyn (esim. vasen nilkka/ polvi/ lonkka - oikea olkapää = ristiin). Jossain vaiheessa on enää vaikea sanoa, onko tuntemasi kipu lihas- vai hermosärkyä. Lopputulema on se, että särkee ja se vie yöunet. Särkylääkkeet ovat tilapäiskäytössä ok, mutta se ei poista ongelmaa ja rikkinäinen kohta lähettää edelleen "kipu" tai "vaara" viestiä aivoillesi - jotka tulkitset ihmeellisinä ...oireina ja lopulta se aiheuttaa stressitilan jota ei kannata väheksyä.

JA älä anna lääkäreiden tökkiä sinuun montaa kortisonipiikkiä vuodessa - tarkistamatta ensin asiaa.

Pari linkkiä aiheesta
Selkäkanava on sivusto - jossa on hyvä johdatus aiheeseen

Jos olet instassa, kirjoita sen hakukenttään "sijoint" - niin löydät myös kuvallisia ohjeita miten sitä voi hoitaa.

Tuubista löytyy ihmeellistä tavaraa, mitäpä ei - voit kirjoittaa sen hakukenttään SI JOINT
Tässä yksi hakutulos SI Joint Anatomy, Biomechanics & PrevalenceSI-BONE iFuse29.11.2011

Henkilö joka voi auttaa sinua on esim. fysioterapeutti, hieroja tai paikallinen Kalevalainen. Voit soittaa ja tiedustella tietävätkö he asiasta ennenkuin varaat ajan. Jotkut ovat oppineet saamaan sen itse paikalleen.

HUOM!

1) Varaudu siihen, että jos SI -nivel käsitellään "paikalleen" ja se on ollut monta vuotta lenkallaan, lihaksesi voivat alkuun ärtyä uudesta tasapainosta. Fysiatri ei neuvonut minulle sitä, mutta huomasin sen ja otin omaa lomaa ja aikaa palautumiseen, kuntoutumiseen ja uuden tasapainon löytämiseen. Lisäsin liikuntaa hiljalleen ja tein alkuun kumpparilla voimaharjoitteita niille lihaksille jotka olivat "pois käytöstä" tai ennen eri kulmissa.

2) Varaudu siihen, että se voi mennä uudelleen pois paikaltaan. Huomaat sen kyllä oireista.

Jos syy oli SI nivelessä, pahimmat oireet helpottavat heti käsittelyn jälkeen (5-10 min) ja vielä enemmän parissa päivässä, mutta liikkuminen voi olla yllätys. Kuntoutus on kestävyyslaji, älä anna periksi.

Toivottavasti teille käy parempi tuuri kuin minulla - tsemppiä lukijoille.

Hakusanat: alaselän kipu, si - nivel, si joint, selkä, särky, back pain


28.11.2019