Unelmointi oppimisen välineenä


Mitä on oppiminen?
Kaikki mitä teet, miten suhtaudut muutokseen, mitä kohtaat ja valitset, kaikki on oppimisen tulosta. Tapasi tehdä päätöksiä on opittu taito ja sitä voi muuttaa. Ihminen kyllä oppii - vanhanakin vaikka toisin väittävät. Tapa miten opitaan muuttuu, ihminen muuttuu. Eniten tässä tuntuu muuttuvan ympäristö.  Se miten ihminen sitoo uusia asioita muistiinsa - mutta mitä jos ympäristö ei tuota tuttuja asioita joihin voi assosioida uusia asioita? Otetaan esimerkki: älypuhelimen käyttö, uusi käyttöjärjestelmä. Oppimisen keino voi olla toisto ja itse käyttäminen. Ota puhelin käteen ja mieti ensin mitä haluat siltä? Käyttää sitä puhelimena: etsi luurin kuva. Klikkaa se auki, sulje ja avaa uudelleen. Kuulostaa yksinkertaiselta mutta se toimii. Asia kerrallaan.

Kuvituskuva: aloita unelmointi ja unelmoi itsesi päämäärään

Kuvituskuva: unelmoi rohkeasti
Entä se unelmointi? 
Olet jonkin suuren ja uuden edessä, etkä tiedä miten toimia. Se mitä teet - on päätöstesi summa. Opittu tapa. Toisille uudet asiat ovat kauhistus ja varsinkin jos ei ole ollut muutosten edessä tai opiskellut pitkään aikaan. Sitä voi harjoitella ja pitää muutostilaa ns. aktiivisena vaikka ei oikeasti muuttaisi mitään: UNELMOIMALLA. Kyllä, tehdään harjoitus 1) mieti missä haluaisit olla juuri nyt oikeasti? 2) Työsi on puuduttavaa ja/ tai YT:t edessä - työn vaihto on edessä. 3) Huomaat olevasi homeasuntokierteessä ja tunnet olevasi ihan loppu. 4) Jokin muu elämässäsi on siinä vaiheessa, että sinun pitäisi...ehkä....tehdä jotain, mutta päätöstä ei vaan synny.

Unelmoi - puhdista pöytä kaikesta siitä mitä ET voi, mitä sinulla EI ole ja miksi jokin EI onnistu. Unelmointi ei maksa mitään ja se tekee hyvää aivoille - se on "aivokarkkia".  Kaikki EI:t nurkkaan -hus.  Sulje silmät ja etsi sopivan ryhdikäs asento, jossa et nukahda. Sitten unelmoit - pyri itsellesi rehellisyyteen, etkä sanoita ja suodata unelmaasi - kuten puhuisit korrektisti työkaverillesi.  Aloita pienestä - jos se tuntuu turvallisemmalta ja kehitä sitä. Aloita minuutista päivässä ja pidennä aikaa, pätki sitä ja uskalla palata siihen kun tulee mahdollisuus. Vähitellen, huomaat että tilaisuuksia tulee päivän mittaan - unelmoida ja tarttua tilaisuuksiin. 

Unelmoinnin ohjeet: mieti missä olisit kaikkein mieluiten juuri nyt? Mieti missä olisit kaikkein mieluiten esim. 10 vuoden päästä? Missä asuisit ja mitä tekisit työksesi/ voidaksesi maksaa elämisesi. Mieti kuka olisi kanssasi siellä, ystävät, rakkaat ja mahdolliset työtoverit. Miltä siellä näyttää, miltä siellä tuoksuu....miltä sinusta tuntuu siellä? Jos tahdot tehdä kuntokuurin, mieti mitä haluat siltä, miltä haluaisit näyttää, miltä se tuntuu ja mitä siihen pääsemiseksi pitäisi tehdä? Unelmoi itselle tärkeästä asiasta - jota tavoittelet. 

Jos tahdot sen oikeasti, unelmoi joka aamu esim. 3- 5 minuuttia ja tee unelmaasi päämäärä (elämäsi hattara), jonne lisäät joka kerran jotain.  Voit sanoa jopa sen ääneen itsellesi tai sitten voit vain jättää sen itsellesi - äänettömäksi herkuksi. 

Kuvituskuva: Unelmoi ja kehitä unelmaasi

Itse haavailen tällä hetkellä asuvani pienessä linnassa, pitsivillassa tai ihanassa hirsitalossa, jossain rauhallisella paikalla ja jossa voin kirjoittaa ja tehdä freenä töitä muutamalle eri toimeksiantajalle. Talo (unelmassa) vaatii jatkuvaa pientä laittoa, mutta sehän sopii oikein hyvin yleiskunnon ylläpitäjäksi. Näen jo sieluni silmin miltä ikkunasta näyttää, miten istun kuistilla tai työpöydän äärellä ja millainen valo siellä on jne. 

Kuvituskuva: Unelmani koti 
Kuvan linna on takuulla jo myyty - mutta huomaa miten aiheeseen liittyvien kuvien kerääminen ja katselu vaikuttaa unelmointiin ja toimintaasi. 

Niin - se ei ole monestakaan syystä mahdollista juuri nyt - mutta se pitää silmät auki ja mielen vastaanottavaisena mahdollisuuksille. Lottoamista kannattaa ainakin jatkaa - se antaa mahdollisuuden rahoitukseen - mutta älä laita kaikkea sen varaan. Siitä tulee sitku -elämää.

JA vielä: älä välitä vaikka kaikki ei ole heti täydellistä, ei tämä blogikaan ole täydellinen kieliopiltaan eikä ulkoasultaan, se kyllä muuttuu ja kehittyy. Pääasia on että aloittaa kirjoittamisen ja keskustelun - vaikka se olisi alkuun monologi. Älä etsi virheitä vaan positiivisia ajatuksia. 


Hakusanat: #haaveilu #opiskelu #oppiminen #tavoitteet #saavuttaminen #muutos #aktiivinen #linna #totta #helpotus #auttaa #saavuttaa #toteuttaa #unelma



14.9.2018