Terveys - ihon kutina ja atopia


Atopia, iho kutiaa


Atopiasta puhuttaessa tarkoitetaan usein kansan kielellä ensin kuivaa ja herkkää ihotyyppiä. Atooppisia oireita voivat olla myös allerginen ihottuma, nuha, astma ja silmätulehdukset. Joskus nopeasti iholle nousevalle punoitukselle ja yksittäiselle näpylle ei näy edes selkeää syytä. Se vaan ilmestyy siihen, kutiaa ja nipistää. Näppy tai paukama saattaa muistuttaa hyönteisen pistosta aiheutunutta puremajälkeä tai nokkosen polttamaa kohta.  Mutta atopiassa syy paukamiin ja punoitukseen saattaakin olla monen tekijän summa kuten: kuiva iho, lyhythihainen paita ja ärsyyntyneeseen kohtaan on osunut esim. paperin terävä kulma. Ihoon ei välttämättä tullut edes haavaa, vaan se jostain syystä ns. suuttuu ja nostattaa pintaan paukaman, johon kynnet hakeutuvat raapimaan, joka vain pahentaa entisestään kutinaa. Toisinaan tällainen paukama saattaa kadota yhtä nopeasti kuin on tullutkin.

Varsinkin alkutalvesta, kun lämpötila ulkona laskee lähelle nollaa ja sisällä huoneen kosteusprosentti laskee - monet atoopikot tuntevat sen nahoissaan, kirjaimellisesti. Kasvojen iho kuivuu, koko kehon ihoa voi nipistellä ja kutittaa, silmät kutiavat ja ne voivat tuntua kuivilta, nenä menee tukkoon ja nuhaisena suun kautta hengittäminen kuivaa suuta ja huulia. Joskus pelkkä hiuksen osuminen otsaan tai leukapieleen kutittaa ihan liikaa - josta taas seuraa lisää raapimista ja kutinaa.

Huoneilman ihanteelliseksi kosteudeksi mainitaan usein 30-40%, mutta toiset voivat kokea miellyttävimmäksi 40-50%. Joskus pelkkä jyrkkä ja nopea ilman kuivuminen saattaa aiheuttaa tuntemuksia ja oireita (iho, silmä, nenä). Nenä voi vuotaa ja kutista vain siksi, että ilma kuivaa.  Herkempi atoopikko voi tuntea ihollaan jo aamulla herätessään onko ulkona pakkanen kiristynyt ja ilma kuivunut. 


Mikä sitten avuksi?

Atoopikkojen ohjeissa on jo vuosikymmeniä ohjeistettu rasvaamaan ihoa ja juomaan enemmän vettä, varsinkin talvella ja lämmityskaudella.  Entä tämän lisäksi ja entä ne muut oireet? Netistä löytyy jo nykyään paljon ohjeita atopian tunnistamiseen ja itsehoitoon. Apteekista saa erilaisia oppaita ja voiteita. Toiset taas saavat avun luontaistuotekauppojen tarjonnasta ja joskus voi olla hyvä soittaa oman alueen terveydenhoitajalle ja kysyä miten omia oireita tulisi hoitaa ja missä vaiheessa on syytä hakeutua lääkäriin. 

Joskus oireita helpottavat keinot pitää vain löytää itse kokeilemalla. Seuraavassa neljä pääryhmää, joiden avulla voi hahmottaa miten oireita voidaan helpottaa

1) Ihon ulkoiset tekijät: itselle sopivat kosteusvoiteet, kosmetiikka ja pesuveden laatu.  Vaatteet ja muut tekstiilit: pehmeät hengittävät vaatekuidut ja tekstiilien väri (irtoaminen), ihon suojaaminen kylmältä ja viimalta, pyykinpesuaineiden määrä, laatu ja annostelu, vaatteiden silittäminen. Ilman lämpötila ja kosteus, milloin siihen voidaan itse vaikuttaa sekä aurinko. Toisille kohtuullinen auringonotto helpottaa oireita,  siinä missä toisen iho ei siedä sitä ollenkaan. Uuden kosteusvoiteen valinnassa, kannattaa ehkä ottaa ensin näyte tai ostaa pienempi pakkaus, ennenkuin innostuu isosta erästä tai huippu kalliista ihmevoiteesta. 

2)  Ihoon suun kautta vaikuttavat: riittävä veden juonti kosteuttaa ihoa sisältäpäin (hyvin vanha atoopikon ohje). Olisi hyvä löytää itselle sopiva ruokavalio ja mahdollisesti tarvittavat lisävitamiinit ja/ tai ravinnelisät. Allergiaa aiheuttavien ruoka-aineiden vähentäminen tai poisto kokonaan ruokavaliosta. Varsinkin erilaiset rasvahapot ja öljyt on usein mainittu helpottaviksi tekijöiksi (esim. mustaherukka, tyrni, avokado, kookos, oliivi jne.).  

1 ja 2) Liikunta vaikuttaa ihon hikoiluun ja toisille se on tuo kaivattua ”omaa rasvaa” ja toisille hiki ihon pinnalla on uuden kutinan paikka. Tässäkin pitää vain etsiä itselleen sopiva tasapaino. Hyvä yleiskunto auttaa myös ihon hoidossa.  

3)  Ns. henkiset tekjät, kuten stressi, unen määrä ja laatu ja hermostuminen. Stressin sietokyky vaihtelee yksilöittäin ja siihen miten se vaikuttaa ihoon ja allergiaoireisiin. 
Atopia on niin laaja aihe, että tähän ei millään mahdu siitä kaikkea, eikä siitä ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa totuutta. Sille voidaan luetella tietynlaiset peruspiirteet, mutta jokaisen ihminen kokee sen eri tavoin ja oireet vaihtelevat. Jokainen oppii ohjeiden ja oman kokemuksen kautta miten sen kanssa tulee toimeen.

Winkki: Tähän aikaan vuodesta ilmojen kylmetessä, hyvä ennaltaehkaisevä juttu, on suojata iho kylmältä ja tuulelta. Kylmä viima kuivattaa jo ennestään kuivaa ihoa ja saa sen halkeilemaan. Asianmukaisella vaatetuksella ulkoilu on mukavaa ja siitä pystyy nauttimaan. 


Jos etsit aiheeseen liittyvää tietoa, hyödyllisiä hakusanoja ovat mm: atopia, atooppinen akseema, atooppinen ihottuma, allergia, atopia potilasohje.


Atopialiiton yhteystiedot löytyvät ainakin Facebookista, 
https://fi-fi.facebook.com/atopialiitto/



25.10.2017

* * * * * * * * * * * *