Kasvit - siankärsämö


Aiheeseen: kasvipongaus Suomen luonnossa

Siankärsämö


Ihmeellisen ruma nimi hyödylliselle kasville. Kiinnostuin siankärsämöstä kun näin siitä  pellolla vaaleanpunaisen version. Mietin vaikuttaako kukinnon väriin maaperän laatu, sen happamuus vai geneettinen perimä - ehkä kaikki yhdessä? 99,9/100:sta koko elämäni aikana näkemistäni siankärsämöstä Suomessa ovat olleet valkoisia tai vaaleita, joten jäin epäilemään esim. wikissä olevaa viitettä ja kuvaa "punakukkaisesta muodosta". Onko se jalostettu puutarhakarkulainen vai oikeasti pohjoisen orginaali laji/ muoto? Puutarhakarkulaiset on aihe, johon pitäisi kiinnittää enemmän huomiota. Eikä vain myrkyllisen jättiukonputken vuoksi. 

Siankärsämön (Achillea millefolium, yarrow (engl.) vaalean kukinnon keskusta on tarkalleen ottaen kellertävä (ks. kuva).  En ahkerallakaan tutkimisella saanut selville, mistä Suomessa esiintyvä punertava kukinnon väri johtuu, paitsi että siitä on olemassa eri maissa,monia eri värivariaatioita.

Alla wikistä löydetyt hyvät ja havainnolliset kuvat linkkeineen, niin voitte tutkia aihetta lisää.  Siankärsämön kukinta-aika on touko-kesä-syyskuu, joten livepongaus jäänee seuraavalle kasvukaudelle.

Lähde: Siankärsämö, Wiki
Syy epäilyyni on myös se, että ostin vuosia sitten punakukkaisen taimen, mutta se ei koskaan kukkinut istutuspaikalla punaisena, vaan paikalle tuli perus vaalea versio. Myyjä ei silloin osannut sanoa, oliko väri jalostettu vai onko se luonnossakin esiintyvä värimuunnos.  
Siankärsämöä pidetään nykyisin villinä ja ilmeisen huomaamattomana, mutta sen mainitaan karkottavan mm. etanoita ja sillä on ollut osansa vanhassa folkloressa. Sitä on käytetty rohdos- ja maustekasvina,  mm. haavojen hoitoon ja verenvuodon tyrehdyttämiseen, lisäämään ruokahalua ja oluen mausteena (gruit ale). Keskieuroopassa siitä on tehty jopa viinaa. Joku toinen lähde mainitsi sen karkottavan 
jopa pahoja henkiä. 


Lähde: Siankärsämö, Wiki.
Vanhoja rohdoskasveja on hauska tutkia, mutta suhtaudun varauksella niiden keräämiseen omaan rohdoskäyttöön. Luotan toisen ammattitaitoon ja ostan tämän kaltaiset valmiina kaupasta jos tarvitsen niitä.  Jos niitä hoitamalla, elävänä kasvina, saa esim. etanat muuttamaan kauemmaksi - silloin ne ovat ajaneet asiansa. Kannatan biologista torjuntaa. 

Kuvassa oleva pinkki on punaisempi, kuin ne mitä olen nähnyt luonnossa villinä, pellon tai tien laidalla. 

Varoitus

Siankärsämö saattaa aiheuttaa ihmisille allergisia oireita ja ihottumaa ja syötynä pahoinvointia eläimille. 


* * * * * * 


Hakusanat: siankärsämö, Achillea millefolium, yarrow

Lisää aiheesta: 


Upea sivut Suomen kasvien ja eläinten pongaukseen:  Luontoportti -sivuilla

Pikkasen isot sivut, kasvien hakukenttä löytyy toiselta välilehdeltä. 



25.10.2017