Koti_vinkkejä


Pakastimen sulatus
Helposti - for dummies 


Joka vuosi edessä - kun kesä lähenee loppuaan - pakastin pitää sulattaa. Sinne on tulossa uusia marjoja tai sitten se on vaan niin täynnä omaa huurrettaan. Ilman kosteus tiivistyy pakastimen seinämiin vähitellen niin, että sinne ei mahdu edes sen omat muovilaatikot.  Pakastin on siis syötävä tyhjäksi tai loput pakasteet on siirrettävä johonkin tilapäissäilytykseen sulatuksen ajaksi. Tilapäiseksi väistötilaksi pakasteille soveltuu erilaiset niksit ja paikat, tässä niistä kaksi: 1) kaiva kaapista vanha kylmäkassi ja laita pakastet sinne ja kassi esim. kylpyhuoneen tai eteisen lattialle. Miksi sinne? Eteinen ja kylppäri on paikka jossa saattaa olla vähän viileämpi ja ei ehkä haittaa jos kassista valuu jotain lattialle. Toisaalta, jos tuulikaapissa on suljettava ovi, kotieläimet eivät pääse niitä syömään.  2) Pakasteet voi myös pakata ämpäriin, pesuvatiin, isoon muovilaatikkoon tms. ja päälle pari pyyheliinaa tai sanomalehteä eristämään kylmää. 


Pakasteet kylmäkassissa

Sitten alkaa pakastimen sammutusnappulan etsiminen. Se ei olekaan ihan helppo homma. Jääkaappi/ pakastin -yhdistelmien etupaneelissa saattaa olla kirkkaita valoja, mutta kokemukseni mukaan, yhdestäkään niistä ei voi sammuttaa laitetta. Niistä voi säätää lämpötilaa, laittaa pikapakastusta ja kirkas merkkivalo näyttää, että virta on päällä.

Jääkaappipakastimen nappulat ja valot

Olen havainnut viimevuosina, että lähes poikkeuksetta virran saa pois päältä ainoastaan ottamalla töpselin irti seinästä. Useimmissa paikoissa se on jääkaappi/ pakastimen päälle sijoitetussa kaapissa. Siihen tarvitaan siis tikkaat ja pitkät kädet. Varo tiputtamasta johtoa jääkaapin taakse. Ota pala teippiä tms. mukaan ylös kun kiipeät sinne. Nyppää johto irti seinästä ja teippaa se kaapin seinämään - jotta se ei tipu takareiästä kaapin taakse. Sen saa sieltä ylös ainoastaan siirtämällä laitteen kokonaan pois paikaltaan ja sitten kikkailet johdon takaisin reiästä ylös siten, että pystyt työntämään laitetta yhtäaikaa takaisin paikalleen.

Virrat pois, johdon päällä paino (vesipullo).

Kuvassa kaapin pohjalla oli näköjään valmiina pätkä jesaria mutta se ei lähtenyt sopuisasti irti. Sain tarpeekseni kurottelusta ja laitoin avaamattoman vesipullon painoksi johdon päälle. Pääasia oli, että johto pysyi ylhäällä, eikä se tippuisi jääkaapin taakse.

Vesipullo ei ole viisain ratkaisu painoksi jos se sattuu vuotamaan. Tuo oli uusi, täysin iskemätön pullo, joten laitoin sen painoksi.

Johto on niin painava, ettei sen päälle riitä mikä tahansa muki tai harjanpätkä. Siksi teipin pätkä olisi ollut siihen turvallisin kiinnitysmuoto. Teipiksi käy maalarinteippi tai jesari, mutta muista myös ottaa se kokonaan pois - teipin liimasta jää jälki, jos se jää sinne pidemmäksi aikaa. 

Se siitä varoittelusta. Jatketaan aihetta: pakastimen sulatus. Ota jäljelle jääneet pakasteet jonnekin tilapäiseen kylmään ja huomioi tässä vaiheessa aika joka sinulta menee pakastimen sulattamaiseen, kuivaamiseen ja uudelleen käynnistykseen. Huomioi myös, että kun otat johdon pois seinästä ja avaat pakastimen oven, jäät alkavat sulaa samantien, ja se sulamisvesi valuu parketille, laminaatille hyvin pian.

1) Hae pyyheliinoja, ämpäri ja kuivaamiseen sopivia riepuja. 
2) Avaa pakastimen ovi ja laita sen sisäpuolelle pyyhkeitä siten, että se ottaa vastaan putoavaa jäätä ja sulamisvettä. 
3) Suojaa samalla lattia etukäteen, edes laminaatti ei ole immuuni vedelle. Jos asunnon lattia on fiksusti rakennettu, jääkaapin alla on laitetta suurempi yhtenäinen vedenkestävä alusta tai pala vedenkestävää mattoa. 
4) Pidä pakastimen ovea hetken auki ja tarkkaile missä vaiheessa jäät alkavat irtoilla seinämistä. 
5) En suosittele käyttämään lämpöpuhaltimia sulatukseen, koska veden ja sähkön läsnäolossa on omat riskinsä.
6) Jäät ja huurteen saa irroitettua käsin melko nopeasti ja laita jäämurska samantien ämpäriin tai käytä pakastimen omia laatikoita jään keräämiseen.
7) Kaada jäät lavuaariin,
8) kuivaa pakastin ja lattia huolellisesti ja
9) laita pakasteet takaisin pakastimeen.
10) Käynnistä pakastin uudelleen ja sitten ihmetellään miten se lähtee käyntiin. Aika moni pakastin piippailee ja vilkuttelee valoja käynnistykseen jälkeen - tarkkaile siis laitetta vähän aikaa ja tarkista vielä, että olet säätänyt lämpötilat oikeaan asentoon.

Siistiä sulatettua pakastinta on kiva katsella ja onnittele itseäsi hyvästä työstä. Sulje ovi ja - elämä jatkuu taas.







Hakusanat: #jääkaappi #sulatus #jääkaapin #sulatus #kesä #pakastin #jääkaappipakastin